En intervju med en medlem.

” Om du vill utvecklas både psykiskt och fysiskt, våga och kunna försvara dig, känna dig trygg och säker – välj definitivt Wing Chun! “

Kan du berätta lite om dig och din träning?

Jag är 67 år och jag har arbetat som affärsjurist. Jag började träna Wing Chun för några år sedan och jag försöker gå på alla tre träningspassen varje vecka.

Varför valde du att träna Wing Chun eller självförsvar?

Jag jobbade mycket i Asien i mitt arbete och eftersom jag alltid varit andligt sökande drogs jag till buddhism och taoism där. På ledig tid besökte jag flera tempel där folk även tränade Kung Fu så på så vis kom jag i kontakt med självförsvar, men själv började jag aldrig träna. Men på julafton för två år sen såg jag en man slå sin kvinnliga partner på gatan och jag gick emellan dem för att stoppa honom. Mannen slutade men efteråt funderade jag på vad som kunde ha hänt om mannen hade attackerat mig och vad jag kunde göra då. Jag insåg att jag måste kunna både försvara mig och neutralisera en våldsam person. Jag kom att tänka på munkarna i templen och samtidigt såg jag en artikel i UNT om Arne som undervisade i Kung Fu. Det var så det började!

Hur känns det med att träna Wing Chun?

Det känns fantastiskt bra! Träningskompisarna är jättetrevliga och alla instruktörer är fantastiskt bra! Jag är mycket glad att jag har valt att träna Wing Chun.

Vad är fördelarna med att träna Wing Chun för dig?

Det är psykologiskt utvecklande och befriande. Träningen kräver medvetenhet om mig själv och omgivningen. Jag känner att jag har ökat min förmåga till ”awareness” och ”mindfulness”. Jag har fått mer mod och mental styrka. Jag har blivit säkrare, tryggare och kan försvara mig.

Jag fick faktiskt använda lite Wing Chun kunskaper en gång på gatan. Det var i februari när jag joggade vid ca kl 6:30 på morgonen mitt i stan. En man försökte att komma i vägen för att hoppa på mig, så jag försökte undvika honom. Men han följde med och kom i vägen igen. Det upprepades flera gånger tills jag bestämde mig att inte undvika längre. Jag var totalt orädd och helt lugn för jag bemästrade situationen. Han gick rakt mot mig och jag skulle precis slå till honom men då hoppade han åt sidan och sprang iväg. Jag tänkte absolut försvara mig och mitt livsutrymme och jag tänkte använda våld. Han insåg väl det. Jag skickade en tacksamhetens tanke till mina instruktörer efteråt.

Har du fått utmaningar eller svårigheter när du träna Wing Chun?

Ja, en hel del! Koordination, att vara mjuk, slå med kraft, att använda höften.

Vad vill du säga till dem som funderar på att Träna Wing Chun?

Om du vill utvecklas både psykiskt och fysiskt, våga och kunna försvara dig, känna dig trygg och säker – välj definitivt Wing Chun!