Denna form är för dig som precis har börjat tränat Wing Chun hos oss och kommer hjälpa dig att snabbt utvecklas. När formen börjar bli en naturlig del av din sparring har du lärt dig grunderna för kamp, och det är dags att gå vidare till Wing Chuns traditionella former.

Kristofer genomför nybörjarformen

Formen består av:

1: Sökande hand. Arm och hand som skickas ut mot angriparen/motståndaren. Tänk pil, spjut, skär in, skickas in etc. Fokus princip: Anfall och försvar.
2: Slag. Wing Chungs vanliga slag. Tänk på att den bakåtgående handen alltid går tillbaks till utgångslägen för att hålla garden uppe. Släpp aldrig garden!!! 😉 Fokus princip: Anfall och försvar.

3: Kontakt. Handen skickas ut för att stoppa ett inkommande anfall och för att sedan bibehålla kontakten. Kontakten ”klistrar sig fast” med hjälp av ett framåttryck. Fokus princip: När kontakt skapas bibehålls kontakten så länge kraften går mot centrallinjen.

4: Drag och stöt. Greppa något och dra det till dig för att samtidigt ge en stöt. Fokus princip: Flera ”vapen” samtidigt. I detta fall två vapen. Drag och stöt.

5: Slag och försvar. Ena handen anfaller med ett slag, den bakåtgående handen (handflatan uppåt) har ”fångat upp/in angriparens attack” Fokus princip: Stabilitet och följsam.

6: Spark framåt och åt sidan. Sparkarna är ”vanliga sparkar” men även stamp, knuff eller liknande, och allmänt ”lära sig använda benen”. Fokus princip: Anfall och försvar med fötterna.

7: Kvartsteg. Det vanligaste förekommande steget i en kamp. ”lär dig gå, annars kan du inte slå”. Dåligt skämt… men om du inte kan röra på dig med en stabil och följsam struktur så kommer det inte gå bra. Fokus princip: Rörlighet och samtidigt förbli stabil. Lära sig att snabbt förflytta sig med kvartsteg samtidigt som du bibehåller en stabil kroppshållning. Tänk på att det ofta kommer att du själv som förflyttar dig, men även din träningskamrat/motståndare som flyttar dig, med hjälp av en knuff, drag, slag etc. Då gäller det att inte ramla eller förlora balansen.

8: Samma som kvartsteg med som ett helt steg. Fokus princip: Rörlighet och stabilitet samtidigt inneha möjligheten att använda flera vapen samtidigt.

Få detta att fungera i sparring så har ni kommit långt! Både i kampen, självförsvaret och Wing Chungs utveckling 😊.