Wing Chuns Teorier

Centrallinjen

Centrallinjen

Tänk er mittpunkten av huvudet, mittpunkten av bröstet, magen och höften. Dra nu en linje mellan dessa mittpunkter och du har centrallinjen. Wing Chuns viktigaste teori. Denna linje som går rakt genom våra kroppar är grunden för kontroll, struktur och mental närvaro och något som vi alltid försvarar samtidigt som vi attackerar angriparens linje. Med några enkla övningar kan utövaren upptäcka betydelse på ett mycket övertygande sätt som ej går att förneka.

Gravitationslinjen

Gravitationslinjen

Vår kropps tyngdpunkt (Center Of Gravity) befinner sig strax under vår navel i en normal stående position. Tänk er nu en linje från jordens mittpunkt till denna  punkt och låt linjen få fortsätta till samma höjd som du är lång. Detta är vår gravitationslinje (Line of Gravity). Vi vill alltid ha denna linje inom våra kroppar.

.

Central och gravitationslinjen skall bli en!

Harmonisering av centrallinjen och gravitationslinjen. Inom Wing Chun vill vi att våra kroppar ska ha möjligheten att kunna göra vad som helst när som helst, och för att uppnå detta måste vår kropp vara stabil, avslappnad och mycket väl balanserad. Genom att harmonisera dessa två linjer till en linje möjliggörs detta.

.

Rummen

Wing Chun har delat in kroppen i sex stycken områden som vi kallar för rum. Det övre, mellersta och den nedre med höger och vänster sida och de främre och bakre rummen. Höger arm skyddar det övre och mellersta rummen på höger sida och tvärt om på vänster sida. Höger ben skyddar högra nedre rummet och vänster tvärt om. Dessa rum är något som vi naturligt och finns hos oss alla. Med ett par enkla övningar kan var och en finna exakt vart sina egna rum är.