Wing Chun Uppsala Sparring

Sparring -utveckling genom utmaning!

Att sparras innebär att vi utmanar varandra i kamp eller sätta varandra under press för att vi båda två eller en av oss ska utvecklas, bli bättre eller för att mäta sin framgång. Hur mycket motstånd klarar jag av, och under vilka omständigheter? Detta ska inte förväxlas med tävlan vars syfte är att ta fram en vinnare och förlorare.

Hos oss sparras det en heldel och det är helt klart en nyckel till framgång och utveckling och vi gör det i olika nivåer som ni kan läsa mer av nedan. Barnen gör det på barnens villkor med skratt och lek medans vuxna gör det på ett mer vuxet sätt. För att få sparras ska utövarna inte bete sig som okontrollerade viftande kvarnar, utan övningen ska vara medveten, utvecklande och trygg för samtliga deltagare. En som nyligen har börjat hos oss kommer i ett tidigt skede att tränas inför sparringen på ett kontrollerat sätt.

Sparring för barn:

Här är sparringen naturligtvis anpassat för barnens bästa och alltid på deras villkor. Vi vill att era barn på ett lekfullt och med glädje ska utmana varandra att skydda sig själva som de samtidigt kan komma åt, knuffa eller stöta bort sin träningskamrat. Träffarna som tilldelas på varandra är alltid lätta och godkända av de som deltar. Sparringen är en förtroende givande och favoriserad övning som ofta leder till skratt och skoj samtidigt som barnen kommer varandra närmare.

Sparring för vuxna: Våra fyra olika typer av sparring.

Teknisk Sparring

Teknisk sparring är en form av sparring där utövarna har som syfte att utveckla en eller flera specifika tekniker och tränas som lätt, medel eller hård. Här tillåter vi även varandra att lyckas hitta och utföra dessa tekniker. Exempelvis kan ena utövaren ha fokuset att få in ett specifikt slag eller drag och den andra utövare fokuserar på svep eller/och armlås.

Lätt sparring

Lätt sparring tränas utan skydd och våra attacker och tekniker utförs på ett sådant sätt att påverkan eller är obefintlig eller mycket låg påvår träningskamrat.

Medium sparring

I medium sparring är våra angrepp explosiva och kraftfulla men med tillbakahållen kraft. Attackerna är ytliga och går inte in i motståndaren, dock så behövs det vissa typer av kroppsskydd. Nedan ser ni de rådande skydden som ska bäras.

Kategori 1: Angrepp mot armar, bröst och mage.

 • handskar vid behov
 • skyddsväst vid behov

Kategori 2: Angrepp mot armar, bröst, mage, höft, ben och fötter 

 • suspensoar 
 • handskar vid behov
 • skyddsväst vid behov
 • beskydd vid behov 

Kategori 3: Angrepp mot hela kroppen. huvud, armar, bröst, mage, höft, ben och fötter 

 • tandskydd
 • huvudskydd
 • suspensoar
 • handskar
 • skyddsväst vid behov

Hård sparring

I hård sparring är våra angrepp explosiva och kraftfulla och kroppssydd är nödvändigt. Angreppen är dock ALDRIG så pass kraftfulla eller okontrollerade att skador kan ske. Utövarna ska behärska mycket god kontroll över sig själv, sin träningskamrat och samspelet i mellan och relationen skall bygga på trygghet, tillit och respekt för varandra. Före, under och efter sparringen